Bra miljö i omklädningsrummet viktigt för idrottsföreningar

De allra flesta idrottsföreningarna i Sverige har ett eller flera omklädningsrum i anslutning till sina lokaler, där föreningens medlemmar kan byta om och duscha före och efter träning. Miljön och stämningen i omklädningsrummen är en viktig del av medlemmarnas övergripande trivsel i föreningen, och särskilt inom ungdomsidrotten är det viktigt att det är en god jargong i omklädningsrummen för att alla ska känna sig välkomna och inkluderade. Man kan dock inte förvänta sig att detta ska komma naturligt, särskilt inom lagsporter där många unga killar eller tjejer ska byta om samtidigt. Då är det lätt att skämt dras som vissa kan ta illa upp av, eller att handdukssnärtar kommer där de är oönskade.

Även om föräldrarna självklart har ett ansvar för att uppfostra barn som vet hur man beter sig humant mot sina medmänniskor, ligger det största ansvaret för miljön i omklädningsrummet på ledarna i föreningen. Om de märker av att det förekommer problematiskt beteende i omklädningsrummet kan det därför vara något som måste tas upp, diskuteras och arbetas med i föreningen. Ett sätt att ta upp diskussionen kan vara att ta med laget eller ungdomarna i föreningen på föreställningen ”Rapport från ett omklädningsrum”, som tar upp problematik som vilka regler och ritualer som finns i ett omklädningsrum, och huruvida vi blir andra personer när vi går in där. SISU Idrottsutbildarna är med och producerar pjäsen, och tack vare kulturpengar som SISU fått från Landstinget Västmanland kan idrottsföreningar i länet se föreställningen kostnadsfritt.

Det är dock inte bara den psykiska och sociala miljön som är viktig i ett omklädningsrum, utan också själva faciliteterna. Det är till exempel viktigt för trivseln att omklädningsrummet är rent och fräscht, att det finns tillräckligt med varmvatten i duscharna och att alla får plats ordentligt i omklädningsrummet utan att det blir kö fram till skåpen eller duscharna. Detta kan i många fall vara lättare att förändra än hur ungdomar beter sig mot varandra – när det gäller faciliteterna räcker det med pengar och arbetskraft. Man kan till exempel beställa allt material man behöver för en utbyggnation eller renovering på Buildor.se.