Om sportföreningar

Vad är en sportförening?

Enligt

källan är en idrottsförening en förening där utövande av idrott sker. Det kan vara på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Syftet med idrottandet är att generera pengar, ära och berömmelse samt att verka för en samlingspunkt för motionärer. Under ungdomsåren fungerar idrotten som en fostrande och lärorik kraft där de unga får lära sig spelregler och att utveckla kroppens rörelser, något som dessutom kan vara en god investering inför vuxenlivet.

Först vid myndighetsålder brukar elitutövande ske, även om det finns individer som får spela på elitnivå vid ca 15-16 års ålder. Naturligtvis kan åldern för elitutövandet bero på hur pass populär sporten är och den rådande konkurrensen. Enligt statistik är det svårare att vara professionell hockeyspelare i unga år än att vara elitsatsande badmintonspelare. Faktorer som fallenhet, längd, vikt och koordination kan variera kraftigt under tonåren, för att sedan plana ut i tjugoårsåldern. Den mentala mognaden är i genomsnitt färdigutvecklad i vid 25 års ålder, och då brukar även kroppen vara i fysiskt toppskick.

Sportföreningar drivs antingen av medlemmarnas egna bidrag, skattepengar eller av betalande åskådare. Sponsorer är också vanligt förekommande och deras logotyper syns ofta på spelarnas sportkläder. Personkulten är en annan avgörande faktor för att attrahera publik. Åskådarna vill se talanger som kan uppvisa stor talang och pondus.

När det gäller själva sportandet i allmänhet och sportföreningar i synnerhet är det lätt att dra på sig skador av olika slag. Om man slår i tänderna rejält under utövandet kan det till exempel vara bra att på förhand ha listat sig hos distriktstandvarden.se annars kan det hela lätt bli en både otäck och kostsam historia.

Fotbollsföreningar

Fotbollen är världens mest utövade sport. Många fotbollsföreningar på ungdomsnivå deltar i världens största fotbollsarrangemang, Gothia Cup i Göteborg. Fotbollens dragningskraft ligger i att den är enkel och lätt att förstå sig på. Den kan spelas året om så länge gräsmattan tillåter spel. Fotboll inomhus kallas futsal och är populär i Skandinavien eftersom vädret ofta är kallt och snörikt under vintern. Några kända svenska fotbollslag är SvFF (Svenska fotbollslandslaget), AIK, Malmö FF och IFK Göteborg.

Utrustningen är också ganska anspråkslös, allt som krävs är ett par fotbollsskor med dobbar och benskydd samt idrottskläder för att kunna delta. Målvakten har stor nytta av ett par handskar för att få ett bra grepp om bollen. Personkulten är stor inom fotbollen och många fotbollsstjärnor har fått stor uppmärksamhet såväl på planen som utanför den. Några aktiva kända spelare är Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. I fattiga länder såsom Brasilien gör många gatubarn en klassresa genom fotbollen.

Ishockey

Ishockey är en stor sport i framförallt norra Europa, Ryssland och Nordamerika. Många barn drömmer om att spela i National Hockey League (NHL) där många svenskar fått stor uppmärksamhet såsom Mats Sundin, Peter Forsberg och Markus Näslund. Kända svenska sportföreningar inom ishockeyn är bland andra Modo och Frölunda. Ishockeyn är ganska dyr att utöva eftersom det krävs rejält med skydd och bra skridskor och klubba för att kunna prestera på topp.