Vad utmärker en sportförening  

Egentligen är det absolut inget mera som utmärker just en sportförening om du jämför med andra föreningar som finns, förutom det att de tillhör den gruppen föreningar som är mest aktiva. Detta vill då säga inom området motion, hälsa, sport och tävlingar. Idag finns det mycket som kallas för sport, som kanske inte tidigare gjorde detta, och inte heller kanske fanns för ett antal år sedan. Något som är mycket nytt och som har etablerat sig som en sport är allt det Business and Strategy line iconsom rör gaming och att spela datorspel i nätverk mot varandra i olika lag. Här handlar det inte mycket om motion och att röra på sig, men trots detta kommer namnet att vara e-sport.

Är det då så att det lag som spelar har bildat en förening som har ett antal medlemmar där de vanligtvis träffas för att träna samt lära sig nya saker om det spel som finns på olika turneringar och tävlingar, så kommer även detta att vara en sportförening. Nu kommer det dock precis som alla andra förening finnas några grundläggande faktorer som alltid rör de som har hand om en förening. I en förening måste det finnas en styrelse och stadgar för att den ska få grundas som en registrerad förening. Detta kommer då även att gälla sportföreningar.

En sportförening kommer även att vara mycket beroende av sina medlemmar, då det ofta kommer att vara de som drar in nästan alla de pengar som klubben eller föreningar har. Speciellt mycket gäller detta när det är en mindre förening som inte tagit sig så långt i form av tävlingar och matcher ännu. Här är det då medlemmarna som drar in pengarna till klubben via sina medlemsavgifter. När det också sedan kommer ett tillräckligt stort antal medlemmar till varje träning, så kommer det också att finnas något som kallas för kommunalt och statligt föreningsstöd. Här är det då också medlemmarna som ser till att dra in detta genom att ställa upp för klubben och komma på de anvisade och schemalagda träningarna. Något annat som utmärker en sportförening är att nästan alla tränare är de som jobbar ideellt.